top of page
Vyhledat

Proč pít odvar z kustovnice?

  • andrea0469
  • 22. 1.
  • Minut čtení: 1

Aktualizováno: 27. 3.

Slyšeli jste už někdy o kustovnici čínské? V poslední době se těší velké oblibě a právem. Plody této mile vypadající rostlinky nejen že skvěle chutnají, ale jsou blahodárné pro celý náš organismus.

Mezi nejčastěji uváděné účinky patří podpora imunity a vitality, zlepšení krvetvorby a působení proti stresu. Obsahuje také betakaroten, vitamíny C, B1, B2, zinek, železo, selen, vápník atd.



Nejpodstatnější ale je, že kustovnice příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin (dle čínské medicíny), vyživuje je a tím podporuje např. náš zrak, dlouhověkost, sexuální potenci a detoxikaci organismu.


Kustovnici můžeme konzumovat samotnou - buď suché plody přímo a nebo na chvíli namočit do vody, čímž změknou a budou lépe konzumovatelné pro ty, kdo nemají rádi, když se jim potraviny lepí na zuby. Můžeme ji také přidat do jogurtových a musli směsí.


Především v zimním a jarním období je vhodné pít odvar z kustovnice, protože právě v zimě potřebujeme posilovat a chránit naše ledviny. Vezměte hrst sušených plodů, vložte do skleněné konvičky, případně menšího hrnce, přelijete horkou vodou a nechte 20min vařit na mírném plamínku. Tento odvar má přirozeně nasládlou chuť, a proto potěší chuťové buňky většiny konzumentů.


Na konci zimy můžeme využít kombinaci kustovnice a chryzantémy a připravit čaj, který je vhodný pro každodenní popíjení. Pomůže nám doplnit a vyživit játra a ledviny po dlouhé zimě, ještě více projasnit zrak.

Asijští vládci tento čaj s oblibou pili jako nápoj dlouhověkosti a vitality.

 
 
 

Comments


bottom of page